Strefa wiedzy

Strefa wiedzy

Warto pić produkty sokownicze, ale też warto wiedzieć, czym różnią się między sobą. Taka wiedza pozwoli ci wybrać najwyższej jakości produkty, dostarczające organizmowi witamin i składników odżywczych.


Soki można podzielić na odtworzone z koncentratu (soki 100%), soki bezpośrednio tłoczone NFC (nie z koncentratu). Stosuje się również podział ze względu na sposób utrwalania, tj. soki pasteryzowane oraz niepasteryzowane (np. soki jednodniowe lub HPP). Wśród produktów sokowniczych poza sokami występują np. napoje, nektary czy smoothie, które w swoim składzie zawierają znaczną ilość soku.


Zgodnie z restrykcyjnymi przepisami obowiązującymi w Polsce i UE do soków nie wolno dodawać żadnych dodatków, natomiast np. do nektarów, czy napojów jest to dozwolone.

Świeże soki - strefa wiedzy
  • Świeże soki - soki nfc

    Sok NFC (z ang. NFC – not from concentrate / nie z koncentratu) otrzymuje się poprzez tłoczenie lub wyciskanie surowych owoców lub warzyw. Podczas produkcji nie dopuszcza się używania żadnych dodatków, konserwantów, koncentratu, cukru czy wody. Sok przed rozlewem do opakowań najczęściej jest poddawany pasteryzacji. Wyjątkiem są świeże niepasteryzowane soki, które charakteryzują się bardzo krótkim okresem przydatności do spożycia, dlatego wymagają chłodzenia lub soki utrwalane metodą wysokociśnieniową (HPP).

  • Świeże soki - soki nfc

    HPP (ang. high pressure processing) to nowoczesna i bezpieczna metoda utrwalania soków za pomocą wysokiego ciśnienia. Ciśnieniowanie zastępuje proces pasteryzacji, podczas którego soki tracą witaminy, minerały oraz mnóstwo smaku. Soki utrwalane w tej technologii zachowują większość wartości odżywczych surowych warzyw i owoców oraz mają wydłużony termin przydatności do spożycia.

  • Świeże soki - soki nfc

    Powstaje poprzez skoncentrowanie wszystkich wartościowych składników soku wyciśniętego z owoców przez odparowanie większości wody. Zmniejsza się w ten sposób jego objętość, co ułatwia transport i przechowywanie bez utraty wartości odżywczych. Następnie do soku zagęszczonego dodaje się z powrotem wodę, odtwarzając sok. Soki zagęszczone mogą mieć postać klarowną lub mętną.

  • Świeże soki - soki nfc

    Smoothie to gęsty kremowy koktajl, który ucierany jest z całych warzyw i owoców. Jeśli jest słodzony, to np. cukrem, naturalnym miodem lub przetartymi owocami suszonymi. Dopuszcza się także dodawanie do niego  innych składników: przypraw, orzechów, soku z cytryny, nasion chia, siemienia lnianego, oleju kokosowego, oleju lnianego itd.

  • Świeże soki - soki nfc

    Nektar to rozcieńczony wodą sok (świeży i zagęszczony), przecier albo połączenie tych produktów. Minimalna zawartość soku w nektarze jest ściśle określona dla każdego z rodzajów owoców. Do nektaru można dodać cukier, ale jego ilość nie może przekroczyć 200 g/l słodzonego nektaru. Nektar może zawierać jednocześnie substancje słodzące. Nektary nie powinny zawierać sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów.

  • Świeże soki - soki nfc

    Napoje są produkowane na bazie soków. Zawierają go jednak mniej niż nektary. Nie obowiązują tutaj żadne limity, które określałyby ilość soków. Do napojów zalicza się także produkty, które mimo dużej zawartości soku (powyżej normy wymaganej dla nektaru) zawierają dodatki dozwolone w przypadku napojów, a zabronione przy produkcji soków oraz nektarów: aromaty, barwniki naturalne i sztuczne, konserwanty.