Przepis na:
Sałatkę z makaronem pełnoziarnistym i kurczakiem

Kolorowa sałatka nadaje się nie tylko na święta czy imprezy, ale również na co dzień.
Można ją zabrać jako drugie śniadanie do szkoły i pracy. Sałatka z makaronem i kurczakiem,
to również dobry pomysł na kolację. Składniki (4 porcje)

Składniki:
sałata lodowa – 1/2 główki lub mix dowolnych sałat w ilości według uznania
pierś kurczaka – 200 g
pomidory koktajlowe- 2-3 garście
papryka np. czerwona – 1 średnia sztuka
makaron pełnoziarnisty – 100 g
kiełki np. rzodkiewki – 2-3 łyżki
sezam lub nasiona słonecznika – 1 duża łyżka
Sos do sałatki:
oliwa z oliwek – 1,5 łyżki
woda – 1-2 łyżki
sok z cytryny – 1 łyżka
czosnek – 2-3 średnie ząbki
musztarda – 1 czubata łyżeczka
papryka ostra i słodka – ilość według uznania
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka wymyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę i obtoczyć w ulubionych przyprawach
np. mielonej papryce, curry. Następnie smażyć na patelni beztłuszczowej.
Ostudzić przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami.
Makaron ugotować na al’dente. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować warzywa. Sałatę wymyć i porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na
połówki lub ćwiartki. Paprykę pokroić w kostkę lub w paski. Wymieszać makaron,
pierś kurczaka, warzywa i kiełki.

Przygotować sos: oliwa z oliwek, ocet winogronowy, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek,
sok z cytryny, musztarda, woda. Powstały sos dodać do sałaki i dokładnie wymieszać.
Na końcu sałatkę posypać sezamem lub prażonym słonecznikiem.SMACZNEGO!

dietetyk
mgr Patrycja Sankowska