Przepis na:
Zupę dyniową z soczewicą i curry

Rozgrzewająca, pełna składników odżywczych zupa na jesienne dni.
Może być podawana na obiad lub kolacje.

1 porcja, to około:
– 230 kcal
– 13 g błonnika pokarmowego
– 41 g węglowodanów ogółem
– 11 g białka
– 8 g tłuszczu

Składniki (3 porcje)
– 700 g dyni
– 3 średnie marchewki
– 1 średni korzeń pietruszki
– 1 średnia cebula
– 5 łyżek soczewicy czerwonej – suche nasiona (lub ryżu brązowego)
– 2 średnie ząbki czosnku
– około 500 ml wody (lub więcej)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy: 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka curry,
papryka słodka i/lub ostra, imbir, pieprz, sól – ilość do smaku

Sposób przygotowania
Do garnka wlać około 500 ml wody i olej, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie.
Wszystkie warzywa obrać i wymyć. Następnie marchew i korzeń pietruszki
pokroić w cienkie plastry lub kostkę, cebulę pokroić w małą kostkę. Przygotowane
w ten sposób warzywa dodać do gotującej się wody. Gotować około 20 minut.
Dynię pokroić w kostkę. Dodać do gotujących się warzyw i gotować kolejne 20 minut.
W momencie, gdy składniki zupy będą już miękkie zupę doprawić curry, imbirem,
mieloną papryką, pieprzem i solą w ilości do smaku. Dodać wyciśnięty czosnek.
Soczewicę wypłukać i dodać do gotujących się warzyw na 10-15 min przed końcem
gotowania. Zamiast soczewicy można dodać ryż brązowy.
Po zagotowaniu zupę nałożyć do miseczek.

UWAGA!
– Zupę można zmiksować i podawać jako krem.
– Gęstość zupy można regulować przez ilość wody.
– Po nałożeniu zupy do miseczki można dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego 2-3% tłuszczu.
– Zupę można podawać z grzankami.

SMACZNEGO!

dietetyk
mgr Patrycja Sankowska