Przepis na:
Makaron ze szpinakiem
————————————
1 porcja, to około 400-500 kcal

Składniki: (1 porcja)
makaron pełnoziarnisty – 1 szklanka
pierś z kurczaka bez skóry – 100-150 g
liście szpinaku – ilość według uznania
pieczarki lub papryka czerwona- można dodać według uznania
czosnek – 1-2 ząbki
olej rzepakowy – 1 łyżka
jogurt naturalny gęsty – 2 łyżki
Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, zioła np. prowansalskie

Sposób przygotowania:

Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka (możesz go wcześniej zamarynować),
doprawić, podlać wodą i duś.
Na tą samą patelnie wrzuć pokrojone pieczarki/ paprykę i duś pod przykryciem przez kilka minut.
Dodać posiekany (świeży lub mrożony) szpinak, wciśnij czosnek. Gotować przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas.
Dodać kurczaka i pieczarki, smażyć razem około 3 min.
Na koniec dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać i gotować przez około 5 minuty. Doprawić do
smaku ziołami, solą i pieprzem. Szczególny smak potrawie nadadzą zioła prowansalskie.
Zdjąć z palnika, dodać jogurt naturalny i wymieszać.

SMACZNEGO!

dietetyk
mgr Patrycja Sankowska