Przepis na:
Razowe pierogi z jagodami.
—————————–
Coś dla miłośników zdrowej kuchni i dań z owoców sezonowych. Dodatek mąki razowej sprawia,
że pierogi mają większą „gęstość odżywczą” w porównaniu z pierogami przygotowanymi tylko z
mąki pszennej. Wykonanie tych pierogów wymaga jednak cierpliwości, ponieważ ciasto z mąki
razowej zagniata się nieco gorzej niż z pszennej.

Składniki
(około 18 pierogów)

Na ciasto:

1 szklanka mąki żytniej razowej- typ 2000
1/2 szklanki mąki żytniej- typ 720
1/2 szklanki mąki pszennej- typ 500
około 1/2 szklanki gorącej wody

Na farsz:
około 1,5 szklanki jagód
około 1 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
naturalny słodzik stewia (zamiast cukru)
polewa
jogurt naturalny 3% tłuszczu

Sposób przygotowania:
Mąkę zagnieść z ciepłą wodą.
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć na nie farsz i lepić
klasyczne pierogi z falbanką.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy pierogi wypłyną do góry poczekać jeszcze
około pół minuty i wyjąć je łyżką cedzakową.
Podawać polane jogurtem naturalnym.
SMACZNEGO!

dietetyk
mgr Patrycja Sankowska