Przepis na :
Energetyczne ciasteczka pełnoziarniste.
1 ciastko (10g), to około 80 kcal.

Zdrowa i smaczna przekąska, która powinna zastąpić gotowe wyroby cukiernicze.

Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 kostki masła 82%
1/3 szklanki cukru brzozowego (ksylitol)
1,5 szklanki ziaren słonecznika
0,5 szklanki pestek dyni bez łusek
1 średni banan
10 sztuk suszonych fig (lub garść innych suszonych owoców)
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
szczypta soli
0,5 szklanki wody UWAGA! Wodę można dodać dla lepszej konsystencji

Sposób przygotowania:
Nasiona słonecznika i pestki dyni uprażyć na suchej patelni i wystudzić.
Masło wymieszać mikserem z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
Dodać ziarna słonecznika, pestki dyni, płatki owsiane, pokrojonego banana, suszone owoce i jeszcze raz wymieszać.
Wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Można dodać wodę dla lepszej konsystencji.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczać. Następnie ułożyć na
papierze do pieczenia i przesmarować je białkiem jajka. Ciastka można posypać
np. wiórkami kokosowymi lub nasionami słonecznika.
Piec w temperaturze 170oC (termoobieg) przez około 20 minut, aż ciasteczka będą złociste.

SMACZNEGO!

Dietetyk medyczny