Przepis na:
Jabłka pieczone z ryżem i bakaliami

Składniki (4 porcje):
– 4 duże jabłka
– 1 szklanka ryżu jaśminowego
– 2 szklanki mleka 1-2%
– 1 łyżka masła 82%
– 1 garść żurawiny suszonej lub rodzynek
– tarta wanilia – do smaku
– sól – szczypta
– cynamon – szczypta
– jogurt naturalny gęsty 2-3% tłuszczu – 4 łyżeczki lub więcej

Sposób przygotowania:
1. Ryż zagotować z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli. Gotować na półtwardo, aż zacznie gęstnieć.
Ryż powinien być kleisty. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Doprawić do smaku wanilią
i zestawić z ognia.
2. Z jabłek odkroić czubki. Usunąć gniazda nasienne, a następnie wydrążyć miąższ, pozostawiając
około pół centymetra przy skórce.
3. Wydrążony miąższ pokroić i dodać do ryżu.
4. Suszone owoce i cynamon dodać do ryżu i wymieszać.
5. Wydrążone jabłka napełnić ryżem. Z wierzchu oprószyć lekko cynamonem, przykryć odkrojonym
wcześniej czubkiem jabłka. 6.Jabłka ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C i zapiekać około 20-30 minut.
8.Po wyjęciu z piekarnika dodać 1 łyżeczkę jogurtu naturalnego na ryżu.
9. Podawać na ciepło.

SMACZNEGO! dietetyk mgr Patrycja Sankowska