Przepis na:
Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie, to idealny pomysł nie tylko na świąteczny stół, ale jako obiad czy posiłek do pracy.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania mojej wersji pierogów w pikantnej odsłonie.
Składniki (około 50 sztuk).

PIEROGI:
mąka pełnoziarnista typ 1850 – 200 g
mąka pszenna typ 500 – 300 g
drożdże – 50 g (1/2 kostki)
mleko 1,5-2% tłuszczu – 250 ml (1 duża szklanka)
jajko kurze – 1 sztuka
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 10 g ( 1 duża łyżka)
sól – 1/3 małej łyżeczki
cukier brzozowy – 1/2 małej łyżeczki

FARSZ DO PIEROGÓW:
papryka czerwona surowa- 1 duża sztuka
fasola czerwona (gotowana lub konserwowa)- 1/2 szklanki
pomidor – 1 średnia sztuka
cebula biała lub czerwona- 1 średnia sztuka
przyprawy: papryka ostra i słodka, kurkuma, czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz – ilość według uznania
Uwaga!
Można dodać 4-5 łyżek kukurydzy i opcjonalnie smażoną na patelni beztłuszczowej pierś z kurczaka.

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn. Do szklanki dodać drożdże i około 50 ml mleka (5 łyżek). Następnie drożdże
dokładnie wymieszać z mlekiem. Dodać 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Składniki wymieszać i
zostawić w ciepłym miejscu na około 10 minut.
Przygotować ciasto na pierogi. Do miski wsypać mąkę pełnoziarnistą, pszenną, jajko, sól, mleko, olej a na
koniec przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży. Składniki dokładnie wymieszać, aż do uzyskania ciasta
o jednolitej konsystencji. Następnie ciasto umieścić w misce, przykryć ją ściereczką i zostawić w ciepłym
miejscu (na około 30-45 min), aż ciasto wyrośnie.
Przygotować farsz do pierogów. Do blendera włożyć paprykę, fasolę, pomidora, cebulę, czosnek i pozostałe
przepisy. Składniki zmiksować. Nie należy miksować na zupełnie gładką konsystencję. W farszu powinno
być widać małe kawałki warzyw.
UWAGA! Jeśli farsz będzie miał zbyt płynną konsystencję, należy go wlać do garnka, zagotować, a następnie
(gotując na wolnym i ciągle mieszając) dodać 3-4 łyżki kaszy manny. Gotować w ten sposób około 3-4 minuty.
Wówczas farsz uzyska gęstszą konsystencję.
Gdy ciasto wyrośnie odpowiednio i farsz zostanie przygotowany, należy rozwałkować kawałki ciasta, następnie
wyciąć z nich kółka o średniej grubości. Na każdy kawałek wyciętego ciasta należy włożyć 1 płaską łyżeczkę farszu,
następnie zlepić pieroga.
Piekarnik nagrzać do 180 stop. C (termoobieg, środkowa wysokość kratki w piekarniku).
Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim układać zlepione pierogi. Można je przesmarować
roztrzepanym żółtkiem jajka, aby były bardziej chrupiące. Blaszkę z pierogami umieścić w rozgrzanym
piekarniku na około 7-10 minut.

SMACZNEGO!

mgr DIET-COACHING dietetyk Patrycja Sankowska