Bardzo pożywna, a jednocześnie wciąż lekka sałatka, którą przygotowałam inspirując
się warsztatami „Tradycyjnie smakuj życie z sokami”, w których miałam przyjemność
wziąć udział na zaproszenie Victoria Cymes. Jeśli macie chęć zapoznać się z krótką
relacją z tego smakowitego spotkania to zapraszam Was do kliknięcia w ten link:
KLIK, KLIK.

Wracając do mojej kreacji, to do jej przygotowania wykorzystałam kurczaka
karmelizowanego w miodzie, marchewkę podsmażoną w płatkach chilli,
świeżego ogórka, orzechy włoskie oraz roszponkę skąpaną w bardzo
interesującym miodowym dressingu, który stworzyłam na bazie świeżego
soku jabłkowego Cymes. Tak, tak… zapewniam Was, że sokiem można nie tylko
popić moją sałatkę, ale także nadać jej bardzo ciekawego owocowego smaku,
zapraszając go do dressingu. Propozycja ta jest naprawdę rewelacyjna w smaku,
bardzo prosta w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się o każdej porze roku,
na codzienny obiad tudzież kolację. Zatem serdecznie zachęcam Was nie tylko
do jej wypróbowania, ale także do sięgania po świeże, ekologiczne soki do
przygotowywania oryginalnych, zdrowych potraw!


SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 1 łyżka oleju z ryżu
  • 3 łyżki świeżego soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 3 połówki orzechów włoskich
  • pieprz, sól ziołowa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do wysokiego naczynia lub młynka wrzucamy wszystkie składniki sosu, a
    następnie blendujemy, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  2. Filety z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki
    (np. w paseczki) i wrzucamy do zimnego roztworu z soli i cukru (na 1 l wody dodajemy
    po 1/4 szklanki soli i cukru) na minimum godzinę. Następnie wyciągamy z zalewy,
    osuszamy, doprawiamy solą ziołową oraz pieprzem i wrzucamy na rozgrzany olej.
    Po około 3-4 minutach dodajemy miód i całość smażymy przez kolejne 3-4 minuty,
    od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie złociste z każdej strony.
  3. Marchewki po obraniu kroimy na cienkie plasterki (ok 3 mm grubości), a następnie
    wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Po około 2 minutach dodajemy
    szczyptę soli oraz mielone płatki chili. Całość smażymy około 5-6 min,
    od czasu do czasu mieszając, aż plasterki marchewki ładnie się zarumienią.
  4. Ogórka kroimy na półplasterki.
  5. Orzechy włoskie siekamy bardzo drobno.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, kawałki kurczaka, ogórki i
    marchewkę. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy posiekanymi
    orzeszkami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Sałatkę możecie dodatkowo wzbogacić plasterkami jabłek – pamiętajcie aby
    przed dodaniem skropić je limonką lub cytryna, żeby zachowały swój kolor.


Autor przepisu:

Justyna Kopka | Just a SALAD

Smacznego !