Dziś zapraszam Was na ciasto marchewkowe-jabłkowe z kremem marchewkowym.
Idealne nie tylko dla wielbicieli marchewkowych słodkości, ale również soku marchewkowo owocowego.
Dlaczego? Jednym z głównych składników jest właśnie sok marchwiowo-bananowo-jabłokowy Smaki Victorii.
Uwielbiany przez moje dzieci 😉 Dzięki temu ciasto jest lżejsze od tradycyjnego. Ma w sobie jedynie 2 łyżki cukru
z melasą trzcinową (który można również pominąć, jeśli lubicie mnie słodkie ciasta). Ciasto przygotowane jest na
zdrowym oleju kokosowym. Dodatkowym atutem jest fakt, że ciasto przygotowuje się bardzo szybko, a wszystkie
składniki mieszamy jedynie łyżką. Spróbujcie.

Składniki (na ciasto):

Składniki ( na krem):

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę z sodą, dolewamy sok marchwiowo-bananowo-jabłkowy i ścieramy
2 obrane jabłka. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczony olej
kokosowy, znów mieszamy. Kolejno wbijamy jajka, dodajemy cukier i przyprawę do piernika,
znów wszystko mieszamy (tylko do połączenia składników).

Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Pieczemy na środkowym
poziomie w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego
patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Upieczone ciasto odkładamy do wystudzenia.

Krem:

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę z sodą, dolewamy sok marchwiowo-bananowo-jabłkowy i ścieramy
2 obrane jabłka. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczony olej kokosowy,
znów mieszamy. Kolejno wbijamy jajka, dodajemy cukier i przyprawę do piernika, znów wszystko
mieszamy (tylko do połączenia składników).
Następnie powoli łyżka po łyżce wykładamy nasz marchewkowy krem na wystudzone ciasto*
Całość odstawiamy, aż polewa zgęstnieje (w chłodne miejsce).

*można pominąć, jeśli lubicie mniej słodkie ciasta

Smacznego

Autor przepisu:
Magdalena Iciak
„Słodkie okruszki – piecz i gotuj z sercem”
http://www.slodkieokruszki.pl/