Idealne do kawy lub herbaty, na spotkania z przyjaciółmi lub w gronie najbliższych.
Proste w przygotowaniu, w lekko „odchudzonej” wersji. Ciasto przygotowałam na bazie
naturalnie mętnego soku pomarańczowego Smaki Victorii (zdecydowanie polecam!), oleju
kokosowego i cukru z melasą trzcinową. Dodatkowo ciasto zwieńczone zostało lukrem
mandarynkowym na bazie ksylitolu i naturalnie mętnego soku mandarynkowego Smaki Victorii.
Polecam spróbować, wyszło naprawdę pysznie.

Składniki: (na keksówkę)

  • 1/2 szklanki cukru z melasą trzcinową
  • 1/2 szklanki naturalnie mętnego soku z pomarańczy Smaki Victorii
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie domowa)
  • 3 jajka klasy M
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na mandarynkowy lukier:

Dodatkowo:

  • 1 suszona figa i kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy cukier, wlewamy sok i rozpuszczony olej kokosowy, krótko miksujemy na
małych obrotach (może chlapać).

Następnie wbijamy jajka, miksujemy składniki.

Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika.
Całość miksujemy tylko d0 połączenia składników.

Masę przelewamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej
kaszą manną). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom,
grzanie dół, bez termoobiegu).

Pieczmy do tzw. suchego patyczka, około 40 minut (czas pieczenia może być różny w zależności
od piekarnika).

Gdy ciasto ostygnie delikatnie je lukrujemy. Mandarynkowy lukier: zmielony ksylitol
(ma mieć postać a la pudru) lub trzcinowy cukier puder mieszamy ze stopniowo i powoli
dolewanym sokiem mandarynkowym, aż do uzyskania lukru (gęstość zależy od indywidualnych
upodobań).

Na nasz mandarynkowy lukier układamy pociętą suszoną figę i kilka listków świeżej mięty.

Smacznego

Autor przepisu:
Magdalena Iciak
„Słodkie okruszki – piecz i gotuj z sercem”
http://www.slodkieokruszki.pl/