Aromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji).
To taka nasza mniejsza wersja ciasta jabłkowego. Zdecydowanie Wam je polecam.
Pyszne, aromatyczne, bez dodatku mleka. Całego smaku nadaje im
naturalnie mętny sok z jabłek Smaki Victorii. Idealne dla dzieci, wspaniałe do
filiżanki ulubionego soku czy herbaty. U nas znikają w mgnieniu oka.
W przygotowaniu babeczek mogą Wam pomagać najmłodsi domownicy.
Dla moich dzieci to zawsze wspaniała zabawa  Spróbujcie i Wy. Smacznego.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżki cukru z melasą trzcinową
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki naturalnie mętnego soku z jabłek Smaki Victorii
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 1 jajko
  • 1 jabłko

 

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier z melasą trzcinową,
przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką.

W drugiej misce mieszamy ręczną trzepaczką sok jabłkowy, rozpuszczony olej
kokosowy i 1 jajko.

Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką tylko do połączenia.
Na koniec dodajemy obrane i drobno pokrojone jabłko. Chwile mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki przekładamy
naszą masę (będzie dość gęsta). Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego
do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom). Babeczki pieczemy
do ładnego zarumienienia z wierzchu, stan ich upieczenia warto sprawdzić
patyczkiem (u mnie około 20 minut).

Autor przepisu:
Magdalena Iciak
„Słodkie okruszki – piecz i gotuj z sercem”
http://www.slodkieokruszki.pl/